Donát Kékesi – Photography

6 tipp a legjobb nyári fotók elkészítéséhez

Szerző: | máj 27, 2020 | Fotós tippek

Minden nyáron, a melegnek köszönhetően elözönlik a közösségi oldalakat a nyaralós képek. Ez volt a motivációm ahhoz, hogy készítsek egy videót, amelyben adok 6 egyszerűen elsajátítható gyakorlati tanácsot, amivel izgalmasabbá tudod tenni a nyaralós fényképeidet. Így a mennyiség helyett a minőség kerül előtérbe.

1. Tipp: Törekedj az egyszerűségre!

Minden esetben törekedj az egyszerűségre, csak az legyen a fényképen, ami valóban hozzátesz ahhoz a témához, tartalomhoz, amit meg szeretnél mutatni. Figyelj oda a háttérre, hogy ne vonja el a témáról a figyelmet. Kerüld a zavaró motívumokat, és az erős színeket. Továbbá nem javasolt túl sok színt tenni egy képre, mert az összevisszaságot okoz.

2. Tipp: Kompozíció

Beszéljünk a kompozícióról, vagyis arról, hogyan helyezd el a témát a képen belül. Használd a harmadolás szabályát, ami azt jelenti, hogy a képen a téma nem középen, hanem valamelyik harmadban helyezkedik el. Ez természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és az aszimmetria között, így sokkal izgalmasabb képeket tudsz készíteni. Oszd fel a képernyőt két vízszintes, és két függőleges vonallal, és ezeknek a metszéspontjában helyezd el az adott témát. A harmadoló vonalakat a legtöbb okostelefonon a kamera alkalmazásban egyszerűen be tudod kapcsolni.

3. Tipp: Közelíts!

Amennyiben a témád kisebb mint egy autó, akkor azt javaslom, hogy menj néhány lépéssel közelebb, vagy zoomolj, annak érdekében, hogy a téma teljesen kitöltse a képmezőt. Közelről jobban látszanak a részletek, élethűbb fényképeket tudsz készíteni. Azonban nem szabad túl közel sem lépni, mert képek életlenek, homályosak lesznek. A legközelebbi fókusztávolság, ami a legtöbb fényképezőgépre érvényes, az 1 méter.

4. Tipp: Időnként válts nézőpontot!

Amikor fényképezel, tartsd a kamerát az alany szemmagasságában, mert a közvetlen szemkontaktus élethűbbé teszi a képet és személyesebb hangulatot kelt. Pl.: amikor gyermekeket fényképezel, akkor érdemes hozzájuk leguggolni, így meg tudod mutatni az ő világukat, az ő perspektívájukat. Amellett, hogy szemmagasságban fényképezel, próbálkozz különböző perspektívával is. Sokkal izgalmasabb lehet egy-egy téma, ha szokatlan nézőpontból fényképezed, például béka-, vagy épp madárperspektívából. Ne félj kísérletezni új kompozíciókkal!

5. Tipp: Figyeljük a fényviszonyokat

A fényképezés legfontosabb része a fényviszonyok figyelése. Az oldalról jövő fény például öregíti az arcot, azonban gyenge fényben (felhős napon, félhomályban) készült képek fiatalítják azt. A legszebb képeket kora reggel vagy naplemente előtt lehet készíteni, hiszen ilyenkor sokkal hosszabbak az árnyékok, jóval melegebbek a színek. Ezért azt javaslom, hogy dél és négy óra között ne fényképezz, hiszen ilyenkor nem biztos, hogy a megfelelő irányból jönnek a fények.

6. Tipp: Közelíts!

Használd ki a digitális fotózás előnyét, azaz készíts minél több képet, merj kisérletezni, és légy kreatív. Azonban mielőtt megmutatod a rokonaidnak a felvételeket, szelektálj,  mert nem akarnak valószínűleg ők sem négyezer fényképet végignézni. Elég ha csak azt a harminc-negyven általad legjobbnak ítélt, és legjobban sikerült fényképeket mutatod meg nekik.

Amikor megnézünk egy híres helyszínt hajlamosak vagyunk arra, hogy egyből elővesszük az okostelefont vagy a fényképezőgépet, azonban én azt javaslom, hogy próbálj tudatosan fényképezni. Járj nyitott szemmel, figyelj oda az érdekes dolgokra, gondold át, hogy mi az amire szeretnél koncentrálni, ezáltal egy picit más szemmel fogod tudni megközelíteni a dolgot.

“Gondolkozz, mielőtt exponálsz!”