Reklámeszköz – business-portré fotózás

Business portrékat évek óta készítek, és rengeteg izgalmas projektben vehettem eddig részt, mint fotográfus. Ügyvédi irodák, könyvelőirodák, konferencia résztvevők, fogorvosok kerültek a kamerám elé, és ezt az évet egy hasonlóan izgalmas, business-portré projekttel kezdtem. A Reklámeszköz kért fel, hogy egy céges csapatépítő business-portré fotózás keretében készítsek a munkatársakról portrékat és csoportképeket.

business-portré fotózás // FELADAT & EREDMÉNY

Az előzetes egyeztetések személyesen történtek, így még teljesebb képet kaptam a csapatról, akik között ugyanúgy voltak gazdasági guruk, kreatív területen dolgozók és nyomdai szakemberek is. Ennek megfelelően dolgoztam ki a business portréfotózás koncepcióját, szerveztem meg a csapatépítőt, és készítettem el a portré sorozatot.

business-portré fotózás // kihívás

A kihívás a projekttel kapcsolatban leginkább az volt, hogy a különböző területeken dolgozó munkatársak személyiségét úgy mutassam be, hogy illeszkedjen a frissen készülő weboldal struktúrájához és stílusába. Napjainkban egyre nagyobb teret nyer a vállalatok személyessége, ezért amennyire lehetett, igyekeztem távolodni a ‘személytelen’ és csinált portréktól.

Célom volt mindenkiről olyan business-portrét készíteni, amelyekben nem csak a fotográfus-modell kapcsolat jelenik meg, hanem az egyedi személyiségjegyek is. Ilyen módon tényleges, kézzelfogható eredménye lesz a csapatépítőnek.

business-portré fotózás // CÉL

A cél tehát, hogy egy ‘fotózási’ élményt szerezzünk a kollégáknak, megmutassuk a work-flow-t, illetve olyan business-portrék elkészítése, ahol a professzionalizmus és a szakmai hozzáértés könnyed magabiztossággal párosul. A sorozat formájában és a tartalmában egy modern egységben mutatja be a Reklámeszköz vállalat értékeit. Így többek között a cég sokoldalúságát és a megbízhatóságát is célom volt közvetíteni.

business-portré fotózás // Előkészület

Az egyeztetéseknek megfelelően átnéztem a teljes csapat korábbi képeit, illetve cég által képviselt arculatot. Ezek nagyban segítették a gyűjtői munkámat, amelynek eredményeképpen összeállítottunk több mood-board-ot, majd az ügyféllel közösen meghatároztuk az irányt. Az előkészületek nem csak tartalmi oldalon történtek, hanem technikai, szervezési oldalról is.

Helyszínnek az abszolút mértékben technikailag felkészült Sidelight stúdiót választottuk, ahol a teljes Reklámeszköz munkatársai kényelmesen elférnek. Továbbá vannak külön helyiségek, ugyanakkor a fotózást is figyelemmel kísérhetik, így betekinthetnek a ‘díszlet mögé’, láthatják az eszközeinket, megismerhetik fotográfusi folyamatokat.

business-portré fotózás // FOTÓZÁS

Az ügyfél kérésére, a fotós asszisztencia és smink-haj mellett egy stylist munkáját is integráltuk, így egy teljes, professzionális stáb állt a rendelkezésemre, hogy a lehető legjobbat hozzunk ki a munkatársakból. A fotózást egy szombati napra szerveztük, így biztosított volt, hogy valamennyi munkatárs részt tud venni a csapatépítő fotózáson.

A gyártási folyamatot és a stáb létszámát a céghez arányosítva alakítottam ki, hogy a lehető leghatékonyabban tudjunk dolgozni. A teljes fotózásra összesen 6 órát szántunk. Ezáltal mindenki kényelmesen meg tudott érkezni, volt idejük előkészülni. Amíg a lámpákat és a hátteret előkészítettem, a stylist elvégezte a ruhákon az utolsó simításokat.

A business-portré fotózás beosztása, tekintve a hétvégi időpont miatt kényelmesebb volt. Ezzel együtt mindenkire szántam megfelelő időt, ahhoz hogy a kevésbé extrovertált kollégák is fel tudjanak oldódni a kamera előtt.

Amíg valakiről portrékat készítettem, addig a többiekre folyamatosan került fel a smink, készült a haj, illetve a stylist által gondosan összeválogatott ruhák is felkerültek. Gyakorlatilag mindenki egy teljes átalakuláson ment keresztül.

A portrék elkészítését követően különböző, kisebb csoportokra osztottuk a kollégákat, annak megfelelően, hogy a vállalaton belül milyen területen dolgoznak, és alkottuk meg a kompozíciókat. A business-portré fotózás esetében van egy szempontrendszer, amelynek a képeknek meg kell felelniük.

Ezen túlmutat a csoportképek elkészítése, ugyanis itt a kollégák közti viszony mellett egy jól arányosított és bemutatott hierarchia is megjelenik. Ezen a business-portré fotózáson kiemeltem élveztem a csoportképek elkészítését, amelyeknél ugyanúgy figyeltünk az egyedi stílus és egységesség megtartására.

business-portré fotózás // UTÓMUNKA

A portrésorozat utómunkája során könnyű dolgom volt, hiszen tudatosan előre dolgoztunk. Igyekeztünk mindent pontosan előkészíteni, amely alatt nem csak az előzetes gyűjtést értem, hanem a smink-haj-styling ízléses megválasztását is.
A portrésorozat utómunkája során könnyű dolgom volt, hiszen tudatosan előre dolgoztunk. Igyekeztünk mindent pontosan előkészíteni, amely alatt nem csak az előzetes gyűjtést értem, hanem a smink-haj-styling ízléses megválasztását is.

A helyszíni világítás- fényelés ra és a háttérre is kiemelten ügyeltünk, illetve mindenhol figyeltem arra, hogy az expozíció és a kompozíción se kelljen utólag változtatni. Hiszen ezek nem csak lassíthatják a munkafolyamatot, hanem kompromisszumok meghozására is késztethetnek.

Ez utóbbit pedig minden esetben törekszem elkerülni. A fényelés során a szürke háttér kékes árnyalatot kapott, ugyanakkor az alanyokat megtartottam ‘színhelyesen’ annak érdekében, hogy még jobban kiemeljem őket a háttérből. A minimális deszaturáció abszolút illeszkedik a vállalat profi hozzáállásához, illetve a minimális retus pedig megtartja a fiúk és a lányok természetességét egyaránt.

business-portré fotózás // EREDMÉNY

A teljes munkafolyamat nagyon izgalmas volt számomra, és nagyon bízom benne, hogy egy maradandó élményt szereztük a vállalatnak.
Frissítenéd weboldalad, közösségi oldalaid? Szeretnél megbízható, profi szakemberhez méltó kiadványokat, szakmai anyagokat? Készíttess business-portrét! A professzionális üzleti portré segít az általad képviselt brand építésében, egyúttal személyességet teremt és professzionalizmust közvetít.