Donát Kékesi – Photography

6 fotós tipp sikeres online jelenléthez

Szerző: | máj 15, 2020 | Fotós tippek

Meglátásom szerint a fotográfia és a marketing között nagyon sok hasonlóság. Ezért nem véletlen, hogy ügyfeleim gyakran teszik fel nekem azt a kérdést, hogy “Milyen tartalmakat, képet készítsenek a Facebookra, Instagramra?”.

Egy-egy céges megkeresés során – egy marketing szakemberhez hasonlóan – a célom, hogy olyan vizuális tartalmat hozzak létre, amellyel erősíteni tudom az adott márka, termék vagy szolgáltatás sikerességét.

Ezért rendszeres képzem magam a témában és folyamatos inspirálódok annak érdekében, hogy minél eredményesebb tartalmakat hozzak létre. Az eddig megszerzett tudásból most szeretnék veled néhány tippet megosztani, amelynek segítségével a legtöbbet hozhatod ki a bejegyzéseidből.

1. Tipp: Személyes tartalmak

Saját tapasztalatom az, hogy legnépszerűbb bejegyzés típus a közösségi oldalakon a személyes tartalom. Humanizálja a márkát, személyességet teremt, ezáltal építi a bizalmat és jó kapcsolatot alakít ki a felhasználó és a cég között.

Tapasztalatom szerint ez különösen fontos olyan területeken, ahol elengedhetetlen a bizalmi kapcsolat  a felhasználó és a szolgáltatók között. Ilyen szakma például a fogorvos, bőrgyógyász, fodrász, ügyvéd, könyvelő, vagy fotográfus.

Mutasd be azt, ami különlegessé teszi a cégedet. Találj olyan egyedi nézőpontot, amely csak a márkádra, a cégekre jellemző, ezáltal szorosabb kapcsolatba tudsz kerülni a közönségeddel. A történetek, amelyeket elmesélsz ezekkel a vizuális tartalmakkal, nagy szerepet játszanak abban, hogy kialakítsd a márkahűséget.

2. Tipp: Termékek, szolgáltatások megjelenítése

Az Instagram hivatalos statisztikája szerint a felhasználók 60%-a közösségi oldalakon keresztül szerez információkat a termékekről, szolgáltatásokról. Mutasd be egy jó fotó segítségével  a termékedet vagy a szolgáltatásodat, amely nagyban segíti a vásárlóknak döntésük meghozatalában.

Nemrég olvastam a Hubspot blogjának egyik cikkében, hogy a termék képminősége 70%-ban befolyásolja a vásárlót a termék kiválasztásában és megvásárlásában. Sőt, egyes ügyfelek úgy vélik, hogy a termékek képminősége fontosabb, mint maga a termék.

Mutasd be a terméked minél több szemszögből, perspektívából. Emelett a változatosság érdekében próbáld meg a különböző típusú tartalmakat válogatni (pl. boomerang, stop-motion, timelapse). Inspirációnak tudom ajánlani a Starbucks-ot, akik az egyik legjobbak ebben.

3. Tipp: Termékek használat közben

Ne csak a termék reklámozására helyezd a hangsúlyt! Mutasd be, hogy milyen különböző módon lehet felhasználni az adott terméket, és azt, hogy milyen előnyei vannak a vevőid számára. Ez a vásárló szempontjából nagyban növeli a termékbe vetett bizalmat.

Kiváló példa erre a világ egyik legkedveltebb kekszét gyártó Oreo. Ez a márka rengeteg receptet, és különböző felhasználási vagy étkezési módot tesz elérhetővé a közösségi oldalain keresztül. Érdemes róluk példát venni.

4. Tipp: Instagram Stories

Az Instagram Stories népszerűsége nem véletlen, hiszen az emberek szeretik a személyes, rövid történeteket. Az Instagram hivatalos statisztikája szerint 2018-ban naponta 400 millió felhasználó nézte a Storiest, amely bizonyítja, hogy érdemes használni ezt a csatornát.

Törekedj arra, hogy ne csak egy rakás véletlenszerű képet tegyél közzé, hanem az egésznek legyen kerete. Az egyes elemekből építs egy hatásos történetet. Emelett légy kreatív, amelyhez rendelkezésre áll Storieson belül rengeteg rajz, GIF, matrica, szűrő, szöveg. Használd őket bátran, ugyanakkor itt is ügyelj az egységességre és az ízlésességre.

Továbbá a Highlight funkció segítségével még többet kihozhatsz a történeteidből. Tippeket, útmutatókat gyűjthetsz össze, és elhelyezheted itt a legfrissebb híreket, érdekességeket. Akár az összes terméked vagy szolgáltatásod számára létrehozhatsz egy-egy albumot.

5. Tipp: User-Generated Content

Ösztönözd arra a követőidet és ügyfeleidet, hogy osszanak meg a közösségi oldalakon egy-egy képet a termékkel, vagy éppen a szolgáltatás igénybevétele közben. Továbbá, hogy a posztjaikban említsék meg a márkádat, termékedet, szolgáltatásodat.

A user-generated content a leghatékonyabb tartalom. Amellett, hogy hitelességet, bizalmat épít a cégednek, termékednek vagy szolgáltatásodnak, olyan felhasználók által generált tartalomhoz jutsz, amely valós és eredeti.

6. Tipp: Inspirálódj más területen is!

A legfontosabb tanácsom pedig az, hogy ne csak iparágon belül inspirálódj, hanem próbálj más területeket is megnézni. Ezt követően pedig gondolkodj azon, hogyan tudod átültetni ezeket a saját céged kommunikációjában.

Ezek voltak az én bejegyzés tippjeim, tanácsaim, használd őket bátran. Ha tetszett a cikk oszd meg, és amennyiben bármilyen kérdésed van fordulj hozzám bizalommal.