Donát Kékesi - Photography

Szerintem…Fiatalok egy zöldebb jövőért!

#fotózás #kampányfotózás #környezetvédelem
APPLiA Magyarország Egyesülés

Projektleírás

Az APPLiA Magyarország Egyesülés a Szerintem… Fiatalok egy zöldebb jövőért! c. pályázatot hirdetett, ahol fiatalokat szólítottunk meg és arra kértük őket, hogy fogalmazzák meg, hogy mit is gondolnak környezetünk, bolygónk jelenéről és jövőjéről. 

A beérkező pályamunkák közül kiválasztottuk az 55 legjobb munkát. Ezt követően az egyes pályázatok legfontosabb gondolatairól krétafilc technikával egy plexifalra grafikákat készítettünk, amelyeket a nyertes pályázókkal lefényképeztünk. Így született meg a végeredmény, ahol a fontos üzenetek úgy elevenednek meg, hogy az írás, a grafika és a fotó egy teljes egységet alkot.

 

A többi elkészült fotót a kampány weboldalán tudod megnézni

Koncepció

A kampány üzenetét egy-egy könnyed, játékos portré és rajzos illusztrációk együttes használata közvetíti. Bár a grafikai elemek az utómunka során is megvalósíthatók lettek volna, célunk volt, hogy a képek manuálisan készüljenek, ezen túl pedig fontos volt számunkra, hogy egy élményt is adjunk a hozzánk érkező nyertes pályázóknak. Ezért döntöttünk úgy, hogy a csapat kreatívja és egyben grafikusa, a helyszínen egy plexifal segítségével, a gyerekek bevonásával készíti el a rajzokat, az általuk fogalmazott írások alapján.

A helyben készült grafikáknak köszönhetően fantasztikus hangulat alakult ki, hiszen a gyerekekkel együtt és a stáb közreműködésével elevenítettük meg a gondolataikat, így ők is hozzátehettek ötleteket, akár kedvük szerint rajzolhattak is. Ezáltal nem csak különleges egyedi alkotások születtek, hanem a fiatalok személyisége, gondolatai összeolvadtak a képekkel.

Előkészület

Az 55 db kép elkészítésére mindössze három napunk volt, amely egy igazán feszes ütemtervet követelt meg nem csak a stábtól, hanem a gyerekektől és az őket elkísérő szülőktől is, mindezzel együtt mindenkinek nagyszerű élmény volt a fotózás. A gördülékeny munka érdekében egy pontosan megtervezett forgatókönyvet készítettünk, és egy hatékony workflow-t dolgoztunk ki.

A koncepció véglegesítését követően Holczapfel Zsuzsa grafikusnak eljuttattuk a kiválasztott pályaműveket, aki előzetesen 55 db illusztráció-vázlatot készített a történetek alapján. Elképzelésünk az volt, hogy a grafikák könnyen értelmezhetőek legyenek és képi világukban, technikájukban visszaadják a gyermekrajzok és gyermeki gondolatok szépségét és különleges hangulatát. Ebben sokat segített, hogy Zsuzsa tanárként is dolgozik.

Kampányfotózás

A fotózás első napján a kezdést megelőzően 3 órával a helyszínre érkezünk. Ezt követően előkészítettük a helyszínt, felállítottuk a plexifalat, véglegesítettük a fotók kompozícióját, valamint beállítottuk a fényeket. Az alapos előkészületnek köszönhetően az ütemtervet végig sikerült tartanunk.

Az elkészülő nyers felvételeket folyamatosan láthatták a gyerekek, így ők is beláthattak egy stúdiókörülmények között történő fotózás kulisszái mögé. Az ügyfelünk képviselőivel folyamatosan egyeztettünk, hogy az egyes fotók elérjék a kívánt célt, és megfelelően illeszkedjenek a cég arculatához.

Végeredmény

Mivel a környezetvédelem napjainkban nagyon népszerű téma, ezért igyekeztük más nézőpontból megközelíteni azt, figyelembe véve, hogy egy őszinte gondolat mindig kihallatszik a tömegből. A portréfotók és a rajzos motívumok együttes használata játékos, de kifejezően közvetítik a kampány üzenetét.

Nagy öröm számunkra, hogy az APPLiA minket kért fel, hogy készítsük el a vizuális tartalmaikat a 2020-ra tervezett kampányához. Elképesztő 3 napot tudhatunk a hátunk mögött. Nagyon inspiráló volt számunkra azt tapasztalni, hogy mennyire örültek a gyerekek, és szüleik ennek a lehetőségnek.

Több család 4 óránál is többet utazott azért, hogy itt lehessen. Fantasztikus élmény volt ezekkel a gyerekek együtt dolgozni. Már a pályamunkából is látszott, hogy a gyerekeket jobban érdekli és foglalkoztatja a zöldebb jövő gondolata mint azt ahogy azt elsőre gondolnánk, hiszen a zöldebb jövő tematikája őket különösen érinti.

Nézd meg a

werkfilmünket!

Szerintem…

kampányvideók

A fotózások között interjúkat készítettük a nyertes pályázókkal. Ezt egy külön erre dedikált kollégára bíztuk, aki előzetesen megkapta az elkészült pályaműveket, így gondosan fel tudott készülni kérdésekkel. Olyan embert választottunk a feladatra, aki ért a gyerekek nyelvén és akivel koránál, stílusánál fogva a gyerekek őszintén és nyíltan tudtak beszélgetni. Az interjúkat pedig a munka során készülő vágóképekkel tettük még izgalmasabbá.

Az elkészült kisfilmből is látszik, hogy a fiatalok egy pillanatra sem izgultak, megdöbbentő őszinteséggel és felszabadultsággal osztották meg elképzeléseiket, gondolataikat a nagyvilággal olyan stílusban és szellemiséggel, amelyet rengeteg felnőtt megirigyelhetne.

 

Stáb

// Fotográfus: Kékesi Donát

// Koncept: Berta Zoltán

// Kreatív: Holczapfel Zsuzsa

// Operatőr: Leskó Tamás

// Világosító: Keszthelyi Kristóf

// B kamera, werk: Hegedüs Ádám

// Vágó: Kékesi Donát, Berta Zoltán

// Helyszín: Liber’Art stúdió

A reklámfotózás szolgáltatásunkról olvass itt bővebben!